Whiskey
... výběr Whiskey které si u nás můžete zakoupit ...

Irish Whiskey

Irská whiskey

Synonymem pro single malt je sladkost, komplexnost a jemnost. Single malt však není synonymem jen pro skotskou whisky. Když se světově oceňovaný Malt Master Brian Kinsman setkal s ikonou irské whiskey Johnem Quinnem nad sklenkou Tullamore D.E.W., vedlo to k dvouletému procesu vývoje dvou výjimečných whiskey a k nastolení základní otázky - je nejlepší single malt z Vysočiny, Ostrovů či Irska? Zajímavostí této irské whiskey je zrání ve čtyřech typech sudů. Nejen, že sudy od Madeiry, Sherry a portského dodávají této whiskey komplexnost, ale vyniká zde krásná harmonie mezi chutí typickou pro whiskey zrající v americkém dubu a bohatou chutí whiskey zrající v evropském dubu.

Teeling Small Batch

První doložené prameny, které hovoří o výrobě irské whiskey rodinou Teelingů, sahají do roku 1782. Teeling whiskey byla a je vyráběna vždy jen v malých omezených várkách. Zraje v ručně vyráběných a pečlivě vybíraných sudech po jihoamerických rumech. Právě tyto sudy jí dodávají jedinečnou, extra sladkou a příjemně hladkou chuť. Whiskey je stáčena do lahví při obsahu alkoholu 46%, bez použití studené filtrace, což umožňuje zachovat všechny přírodní vůně.

Teeling je vyhledávan milovníky irské whiskey, ale potěší i rumové nadšence. V chuti je znatelný vliv rumových sudů se závanem vanilky a koření, které se snoubí s jemnými tóny dřeva a vřesu.

Jameson Select Reserve - Směs s vysokým podíleml pot still whiskey a malý podíl unikátní nasládlé obilné whiskey. Tato whiskey zraje ve vypálených dubových sudech po bourbonu, které jí dodávají charakteristické dřevité a kořeněné tóny, a sudech po sherry, které které dodávají jemější a nasládlejší tóny. Jameson Select Reserve se vyrábí v omezeném množství pouze jednou ročně.

Bohatá medová příchuť uprostřed smršti, kterou po sobě na patře zanechá whisky vyráběná v kotlíkovém přístroji. K tomu se pojí velmi sladký a velmi jemný sladový charakter. Skutečné veledílo. Jedna z nejlepších irských whisky na trhu, patřící k deseti špičkovým whisky světa.

Jamesonovy whisky se na trhu objevují jako řada, kde se klade důraz opět na kotlíkovou whisky a opět o střední váze, i když obvyklejší je poměr jedna ku jedné. Zvláště výraznou vlastností Jamesona je vzájemná součinnost destilátu a dřeva. Ta se zdůrazňuje napříč celou řadou. Velmi důležitý je sud jednou použitý na bourbon, ale používá se i určité množství sudů od sherry. Jameson Gold navíc používá panenský dub.

Scotch whiskey

Skotská whiskey

Glenfiddich 12 - Karamelová máslová sladovost. Zralá ovocná, nakonec jemná. Dokončení je karamelově suché.Stejně jako Glenfaclas a Springbank patří destilerie Glenfiddich rodině původních zakladatelů. To je mezi současnými producenty skotské whisky rarita. William Grant, zakladatel a bývalý manažer destilerie Mortlach, zpočátku používal surovinu nakupovanou z destilerie Cardhu, a to do té doby, než se ujistil o plné funkčnosti destilačních přístrojů. Glenfiddich dosáhla záhy významných úspěchů a po pěti letech zakládá William Grant druhou destilerii - Balvenie. Současní majitelé destilerie představují již pátou generaci Grantů. Glenfiddich byla první destilerií prodávající svoji produkci za hranice Skotska, svého času to znamenalo téměř revoluci v prodeji. V roce 1990 zakládá rodina Grantů další destilerii - Kininvie. Glenfiddich je více než jen známá single malt whisky, je to skutečný vyslanec Skotska.

Glenfiddich 15 let zraje 15 let ve třech druzích sudů metodou Solera: v evropském dubu po sherry, v sudech po bourbonu a mladém dubu. Všechny tři složky se poté smíchají v kádích po sherry. Tato metoda míchání různých složek zajišťuje konzistenci whisky z jednotlivých stáčení a dodává nápoji zvláštní chuťové vrstvy. 

Glenfiddich 18 let zraje po dobu 18 let v sudech ze španělského dubu po sherry a v sudech z amerického dubu po bourbonu, což významně přispívá k její jemné a zralé chuti. V sudech získává aroma sadového ovoce a kořeněných jablek, chuť křížal, kandované kůry a citrusových plodů. 

Talisker 10yo je jedinou palírnou na ostrově Skye při severozápedním pobřeží Skotska. Whisky z destilky založené v roce 1830 proslavil později v 19. století spisovatel Robert Louis Stevenson, který ji označil za - krále nápojů. Byla základní součástí vybavení britské armády v Indii v 19, století. Destilka nyní patří nápojovému gigantu Diageo a její součást série - Classic Malts.
Nejdůležitější značkou Talisker je nositelka mnoha cen ( dodnes získala 6 zlatých medailí v různých soutěžích ), 10letá whisky, která v sobě spojuje dokonalou harmonii ovocnosti, rašeliny, štiplavosti a kouře
.

Palírna Lagavulin pochází z 18. století, nyní ji však vlastní Diaego. Hledáte-li plnou, kouřovou a rašelinnou whisky, jíž byste se zklidnili po jídle, je pro vás tato sladová Islay přesně to pravé. Poohlédněte se po 16leté vyznamenané mnoha cenami, jež patří do série Classic Malts firmy Diaego.
Říká se, že na místě kde stojí palírna Lagavulin se pálil alkohol již v roce 1742. Lihovar Lagavulin byl vybudován v první polovině 19. století, pravděpodobně ve 20. letech. Většina produkce končí v míchaných whisky. V prvních letech po založení palírny se takřka celá produkce používala coby základ White Horse. 

Speciální směs whisky, které byly vybrány mistrem palírny Johnnie Walker, panem Jimem Beveridgem. Tato směs obsahuje také whisky Clynelish single malt, na jejíž výrobu se používá voda z oblasti, kde bylo v roce 1800 ve Skotsku poprvé objeveno naleziště zlata. Whisky má medovou chuť s krémovou texturou, ale přesto si zachovává svou tradiční kouřovost, která je typická pro značku Johnnie Walker. 

Johnnie Walker Black Label je luxusní skotskou míchanou whisky. Směs je kombinací dlouhozrajících whisky z těch nejlepších palíren ve Skotsku. Jde o whisky z východního pobřeží Skotska a silné sladové whisky ze západu. Její charakter je jemný, bohatý a komplexní. Black Label je velmi dobře hodnocená, například spisovatel a kritik whisky Charles Maclean ji označuje za "mistrovské dílo, Michelangelova Davida blenderského umění a to nejlepší ve své kategorii". Nejlépe si ji vychutnáte samotnou, na ledu nebo s vodou. Často se popíjí i v kombinaci se zázvorovou limonádou. 

OBAN 14 years old

Palírna Oban v západní části skotské Vysočiny byla založena na konci 18. století, ale nyní ji vlastní Diageo. K této whisky se pojí jedinečná historie- v jeskyních těsně za georgiánskými budovami destilky se našly zbytky prehistorického člověka!

Stěžejní značkou firmy Oban je 14letá sladová whisky, lepší však jsou zvláštní série, jako například 14letá série z roku 1987, která zrála v soudcích od sherry. Tato whisky je vyvážená se skvělou kombinací koření, kouře a sladkosti.

Whisky Craggamnore 12 YO s obsahem alkoholu 40%, patří do Classic Malts Selection společnosti Diageo, kde reprezentuje skotskou oblast Speyside. Disponuje velmi jemným aroma s kouřovou příchutí. Příjemná sladová whisky skvělé pověsti s pro ni typickými vlastnostmi.

Destilerie Cragganmore byla založena v roce 1869 Johnem Smithem, uznávaným master distillerem se zkušenostmi z destilerií Macalan,Glenlivet, Glenfarcless a Wishaw. Jako jedna z prvních palíren ve Skotsku získala Cragganmore již v roce 1926 hodnocení "A1" od Cechu palírenského. Kotlíkové destilační zařízení používané pro druhou destilaci je zvláštní tím, že je nahoře ploché a že je relativně krátké. Tento tvar má vliv na vůni a chuť finální whisky.

Dalwhinnie 15 years old - Distilerie Dalwhinnie byla založena roku 1897 pod původním názvem Strathspey v oblasti Speyside. Nachází se v nadmořské výšce 326m/nm jako nejvýš položená palírna ve Skotsku a slouží zároveň jako meteorologická stanice.Voda používaná k výrobě pochází z jezera Lochan an Doire-Uaine. Výrobní proces je založen na dvojnásobné destilaci. Roční kapacita výroby činí 1,3 mil litrů destilátu.

Tennessee whiskey

Jack Daniels Single Barrel - Tennessee whiskey, která se stáčí vždy pouze z jednoho sudu. Každá láhev je tak unikátní a má své individuální označení. Jack Daniels není bourbon, je to tennessee whiskey, která ještě před umíštěním do čerstvě vypálených dubových sudů prokapává kapku po kapce tři metry silnou vrstvou dřevěného uhlí.

Jack Daniel´s Old No. 7 je tennessee whiskey, nikoliv bourbon. Její výroba je specifická tím, že whiskey několik dnů, kapku po kapce, protéká přes deset stop vysokou vrstvu dřevěného uhlí z Javoru cukrového. Díky tomuto procesu je chuť whisky velmi měkká. Jack Daniel´s Old No. 7 zraje také v ručně vyráběných sudech z amerického bílého dubu. Doba zrání není přesně daná, whiskey se stáčí, až ji ochutnávači uznají zralou. Tennessee whiskey si nejlépe vychutnáte na ledu.

Název whiskey Old No. 7 obklopují různé legendy, tajemství názvu si totiž sebou do hrobu odnesl Jack Daniel, který ji stvořil. Legendy praví, že číslo 7 označuje počet Jackových přítelkyň, sedmý podařený recept, jeho šťastné číslo, podobu psaného písmena "J" s číslem "7" nebo železniční označení sudů.

Jack Daniel´s Honey je složený z Tennessee whiskey Jack Daniel´s a medu prvotřídní kvality pocházejícího rovněž z amerického Tennessee. Vyváženě nasládlá medová chuť je doprovázena tóny skořice a zakončena ořechem. Výrobce doporučuje likér podávat vychlazený na teplotu 18°C. 

Jack Daniel's Tennessee Fire - dlouho očekávaná kombinace legendární Old No. 7 Tennessee Whiskey a skořice. Chuť Jack Daniel's Fire se vyznačuje kombinací sladké a pálivé chuti s jemnými tóny vanilky. Pan Alfréd doporučuje pít v panáku, namražený na -18 stupňů Celsia.

... a mnohem větší výběr whisky najdete v našem obchodě.